Филолошкиот факултет и Факултетот за туризам и бизнис логистика на 24 ноември 2020 г. организираа виртуелен настан по повод Неделата на италијанската кујна во светот.

Студентите од Катедрата за италијански јазик и книжевност ги преведуваа рецептите од најзначајното дело за италијанското кулинарство „Наука во кујната и уметност на доброто јадење“ од Пелегрино Артузи, а студентите од хотелско – ресторанската студиска програма се погрижија за подготовка на тие рецепти.

Доц. д-р Јована Караникиќ Јосимовска го претстави стилистичкиот и наративниот талент на Артузи зборувајќи за значањето на неговото дело, како од јазичен, така и од литературен аспект.

На виртуелниот настан свое обраќање имаше и италијанскот амбасадор во Република Северна Македонија, господинот Андреа Силвестри, деканката на Филолошкиот факултет проф. д-р Драгана Кузмановска, продеканката на Филолошкиот факултет доц. д-р Весна Коцева и професорките д-р Надица Негриевска и д-р Душица Санева.

Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Скопје
Ема Радосављевиќ
Тел: +389 32 550 047
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.