-
Создадено: Четврток, 26 Ноември 2020
Филолошкиот факултет и Факултетот за туризам и бизнис логистика на 24 ноември 2020 г. организираа виртуелен настан по повод Неделата на италијанската кујна во светот.
Студентите од Катедрата за италијански јазик и книжевност ги преведуваа рецептите од најзначајното дело за италијанското кулинарство „Наука во кујната и уметност на доброто јадење“ од Пелегрино Артузи, а студентите од хотелско – ресторанската студиска програма се погрижија за подготовка на тие рецепти.
Доц. д-р Јована Караникиќ Јосимовска го претстави стилистичкиот и наративниот талент на Артузи зборувајќи за значањето на неговото дело, како од јазичен, така и од литературен аспект.
На виртуелниот настан свое обраќање имаше и италијанскот амбасадор во Република Северна Македонија, господинот Андреа Силвестри, деканката на Филолошкиот факултет проф. д-р Драгана Кузмановска, продеканката на Филолошкиот факултет доц. д-р Весна Коцева и професорките д-р Надица Негриевска и д-р Душица Санева.