Од 31 мај до 1 јуни во Врњачка Бања, Република Србија, во организација на Факултет за хотелиерство и туризам - Врњачка Бања, Србија, Универзитет во Крагуевац, се одржа 8. Меѓународна научна конференција која носи наслов „Tourism and Green Investments".

На оваа Конференција со свои трудови учествуваа и претставници на Факултетот за туризам и бизнис логистика. Во научниот труд со наслов „Policies and Challenges in The Transformation of Green Enterprises” од авторите проф. д-р Марија Магдинчева-Шопова и доц. д-р Анета Стојановска-Стефанова е даден приказ на актуелните предизвици со кои се соочуваат претпријатија од областа на туризмот, предизвикани од последиците на влијанието на климатските промени, економската и енергетска криза и можностите за практикување на „зелени политики” кои придонесуваат за трансформација во т.н. зелени претпријатија.

Во трудот се дадени насоки и препораки за овозможување на одржливост на бизнисите во туризмот со истакнување на важноста на зелените политики преку кои се „озеленуваат” бизнис активностите и претпријатијата се трансформираат во т.н. „зелени” претприемачки претпријатија.

На Конференцијата, освен од нашата држава, учествуваа претставници од универзитетите во Република Србија, Република Црна Гора, Република Босна и Херцеговина, Република Хрватска, Република Турција, Народна Република Кина и други земји. Трудовите ќе бидат публикувани во Зборник на трудови „Tourism International Scientific Conference 2024, Tourism and Green Investments".

Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Скопје
Ема Радосављевиќ
Тел: +389 32 550 047
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.