Денес Факултетот за туризам и бизнис логистика при Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип организираше настан на тема „Приказна за кинеската храна“ кој беше поддржан од Кинеската амбасада во Скопје. Настанот се реализираше од страна на студентите на Факултетoт за туризам и бизнис логистика под менторство на доцент д-р Душица Попова. 

Настанот го отвори проф. д-р Татјана Бошков, декан на Факултетот за туризам и бизнис логистика при Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип. Поздравни обраќања имаа проф. д-р Мишко Џидров, проректор за настава и студенти на Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип и амбасадорот на Република Кина во РС Македонија, Н.Е. Џанг Зуо.

На тема „Фестивали на храна и познати кинески шеф готвачи“ говореше студентката Ана Спасовска која ги посочи познатите кинески фестивали на храна и ја потенцираше нивната важност во кинеската култура и традиција. Студентката Јована Ангелковиќ одблизу нѐ запозна со значењето на кинеската храна, кинеските стилови и со осумте главни регионални кинески кујни. За техниките и методите за подготовка на кинеска храна, комбинацијата на состојките и опремата презентираше студентот Кико Јовановски. 

На настанот беше презентиран и видеозапис од подготовка на кинески јадења, и тоа: 

  1. Tomato and Egg Soup во реализација на студент Антонио Георгиевски 
  2. Yangzhou Fried Rice во реализација на студент Горан Атанасов 
  3. Diced Chicken во реализација на студент Марија Џингарска 
  4. Fried Chicken Legs во реализација на студент Драган Биков 
  5. Pan Fried Dumplings/Guo Tie во реализација на студент Јован Мишковски 
  6. Chow Mein/Stir-fried Noodles во реализација на студент Кристина Бошнакова. 

Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Скопје
Ема Радосављевиќ
Тел: +389 32 550 047
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.