Петар Стефановиќ, студент во трета година на ФТБЛ - наставен центар Скопје, Хотелско-ресторанска насока, престојот во Португалија преку  програмата Еразмус плус го издвојува како одличен избор.

„Се одлучив мојот четврти семестар да го слушам во странство преку програмата Еразмус плус. Заедно со колегата Александар Неделековски  одлучивме да аплицираме на факултетот „Escola Superior de Hotelaria e Turismo do Estoril" во Португалија. Апликацијата беше успешна и бевме примени на факултетот. Нашата приказна започна на 8 февруари 2019 година.
На 11 февруари почнавме на факултет и првите денови ги поминавме во средување на нашиот распоред според предметите што ги одбравме. Колегите од тој факултет беа многу гостопримливи и ни помогнаа околу тоа.

Факултетот беше одлично организиран, имаше големи кујни каде што некои предмети ги изучувавме практично, но исто така имаше и посебни предавални за предметите кои ни беа теорија. Некои од предметите ги слушавме на англиски јазик, а некои на португалски, но сите предмети ги полагавме на англиски јазик.
На овој факултет стекнав многу убави искуства и знаења коишто ќе ги памтам засекогаш.

Го препорачувам овој факултет на секој што е запишан на Факултетот за туризам и бизнис логистика и планира еден семестар да помине во странство преку програмата Еразмус плус.
Португалија има многу да понуди, од преубавиот Лисабон кој е само на 20 минути со воз, до преубавите долги песочни плажи, островите Азорес, регионот Алгарве, исто така и преубавите шуми и замоци во преубавата Синтра“.


Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Скопје
Ема Радосављевиќ
Тел: +389 32 550 047
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.