Од 11 до 17 ноември 2019 година во Пловдив, Република Бугарија, вкупно 32 учесници од 13 европски земји (Австрија, Бугарија, Германија, Естонија, Шпанија, Италија, Полска, Романија, Северна Македонија, Словачка, Турција, Унгарија, Чешка) учествуваа во проектот “Volunteering from A to Z” (№2019-2-BG01-KA105-062812), финансиран од програмата Еразмус+, дејност KA1.

Влатко Величковски и Васе Лисичков, студенти на насоката Бизнис логистика во Гевгелија од Факултетот за туризам и бизнис логистика имаат можност да ги збогатат своите знаења и вештини за работа и како меѓународни и локални волонтери. Целта на обуката беше да се промовира филозофијата и вредностите на волонтирањето, што ќе доведе до повеќе и поквалитетни волонтерски проекти. Фокусот на програмата падна на можностите за волонтирање преку Европскиот солидарен корпус, којшто функционира од крајот на 2016 година и досега преку истиот повеќе од 30.000 млади луѓе имале можност да учествуват во проектите на ЕСК. Акцент беше ставен и на можностите што ги нуди програмата Еразмус+ за промовирање активност, учење и волонтирање.

За време на седумдневната обука, учесниците се запознаа со улогите, правата и одговорностите на сите главни „актери“ вклучени во волонтерскиот процес. Преку презентации и театарски претстави, дискусии во мали групи, индивидуални работи и дискусии на отворено, младите учесници одеа чекор по чекор низ процесот на волонтерско управување со 8 чекори. Практичната работа беше насочена кон подобрување на комуникациските вештини, трансформирање на конфликти, интеркултурна комуникација, мотивирање и спроведување на онлајн алатки во волонтерска работа.

Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Скопје
Ема Радосављевиќ
Тел: +389 32 550 047
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.