Студенти од ФТБЛ на 18.11.2019 година учествуваа на Работилница за гастрономија која беше организирана од страна на Амбасадата на Италија во Македонија, во соработка со здружението „Гастро мак“.

Оваа иницијатива на Амбасадата на Италија е во рамките на Неделата на италијанска кујна во светот (18-24 ноември 2019 г.), а Италија како земја организира серија на настани со кои се промовираат италијанската ено-гастрономска култура и традиција, со посебен акцент на богатството на специјалитети и состојки типични за италијанските региони, нивната историја и традиција.

Оваа иницијатива е од светски рамки, организирана под покровителство на италијанското Министерство за надворешни работи, која се прославува со преку 1.000 настани во повеќе од 130 земји во светот. По тој повод, во Македонија беше организирана посета на светски познати готвачи од Италија, кои одржаа мастер класови и предавања за професионални готвачи, студенти и ученици на тема „Италијанска кујна – карактеристики на јужна и северна Италија“, во период 10 - 16 часот, во просториите на хотелот „Мериот“ во Скопје. За време на двете предавања беше организиран свечен коктел на кој студентите можеа да се дружат и да разменуваат искуства со предавачите и останатите учесници на обуките.

Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Студентски прашања

Скопје
Ема Радосављевиќ
Тел: +389 32 550 047
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.