Согласно со Програмата за развој на туризмот на Република Македонија за 2018 година, Министерството за економија објави Јавен повик за избор на најдобри бизнис идеи за туризам креирани од студенти на факултетите за туризам. Повикот траеше до 30.4.2018 година и за овој Повик беа пријавени шест апликации.

На 11.6.2018 година се одржа презентација и избор на трите најдобри бинис идеи кои влегоа во потесниот избор од страна на Комисијата за евалуација и избор на најдобри бизнис идеи за туризам креирани од студенти на факултетите за туризам.   

Деветчлената Комисија во состав: Арилинда Касапи и Сунај Јакупов – Министерство за економија; Чедомир Димовски – Министерство за образование и наука; проф. д-р Ивана Нестороска – Факултет за туризам и угостителство, Универзитет „Св.Климент Охридски“; проф. д-р Митко Бојаџиевски – Природно-математички факултет, Институт за географија при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“; проф. д-р Дејан Методијески – Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, Факултет за туризам и бизнис логистика; доц. д-р Аида Узеири – Економски факултет, Универзитет во Тетово; доц. д-р Дејан Наковски – Универзитет за туризам и менаџмент и Виолета Лазаревска – Државна агенција за поддршка и промоција на туризмот на Република Македонија одлучи за најдобрите бизнис-идеи кои добија признанија и парични награди, во вкупна вредност од 120.000 денари:

1. Прва награда – „Коктел бар и веб-страница за ноќен живот во Скопје“, студенти Калина Атанасијеска и Александра Спировска, насока Гастрономија, исхрана и диететика на дисперзираните студии во Скопје, 60.000 денари;

2. Втора награда – „Потенцијали за развој на морбиден туризам во Република Македонија“, студент Рената Петкоска, Природно-математички факултет, Институт за географија при Универзитет „Св.Кирил и Методиј“, 40.000 денари;

3. Трета награда – „Развој на селски туризам за странски туристи“, студент Ана Видиќевска, Факултет за туризам и угостителство, Универзитет „Св. Климент Охридски“, 20.000 денари.

Раководителот на Секторот за туризам и угостителство при Министерството за економија г. Беким Хаџиу во своето обраќање изјави дека Министерството за економија ќе продолжи со поддршка на проекти од ваков тип, кои им овозможуваат мотивација на студентите кои имаат добри идеи за започнување на сопствен бизнис, со цел да се придонесе креативните идеи да се реализираат и да се развиваат во насока на подобрување на туризмот во земјава.

Технички секретар

Гевгелија - Павлина М. Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Адреса:  ул. „7ми Ноември“ бб
Гевгелија - 2000, Р.Македонија

Скопје - Ивана Шоповска
Тел: +389 32 550 365
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Студентски прашања

Штип - Владимир Митев
Тел: +389 32 550 331
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Гевгелија - Павлина Ичева
Тел: +389 32 550 350
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Скопје
Цветанка Матракоска
Тел: +389 32 550 129
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
Елена Ваканска
Тел: +389 32 550 831
E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

 

Секретар

Билјана Цоневска

Тел: +389 32 550 324

E-mail: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.